Undgå madspild med 5 gode råd
Mad skal spises - ikke smides ud. Det kan de fleste af os nok blive enige om, men i en travl hverdag er det ikke altid helt nemt. Vi har samlet en række gode råd til jer om at undgå madspild.
Det anslås at omkring en tredjedel af alt det mad, der bliver produceret, bliver smidt ud. I Danmark foregår en stor del af madspildet på forbrugerniveau - det er altså helt almindelige borgere, der står for en stor del af spildet. Man kan heldigvis som enkeltperson gøre en del ved problemet relativt nemt. Første skridt er selvfølgelig at blive opmærksom på, hvornår man smider mad ud, som burde være endt på middagsbordet i stedet.
Hvad er så forskellen på madspild og madaffald?
Når alt, hvad der har noget med mad at gøre ryger ned i den samme biospand, kan det være svært at vurdere, hvor meget af det, der er madspild og hvad der er madaffald. Kort sagt, så er madspild det, som burde være blevet spist, som for eksempel middagsresterne fra i forgårs, det mugne rugbrød eller de slatne gulerødder. Madaffald er det, som ikke kan spises, for eksempel kartoffelskræller, fiskeben eller æggeskaller.
5 gode råd til at undgå madspild
1. Lav en madplan, hvor du planlægger at bruge ingredienserne helt op. Hvis du for eksempel skal lave noget med kål om mandagen, kan du planlægge at lave en kålsalat om torsdagen, så resten af kålet ikke går til spilde.
2. Opbevar maden korrekt. Man skal for eksempel ikke putte tomater i køleskabet og hvis man opbevarer bananer og æbler sammen, bliver bananerne hurtigt overmodne. Der er meget mad og penge at spare, hvis man sætter sig ind i, hvordan forskellige råvarer opbevares bedst.
3. Spis dine rester til frokost eller frys dem ned. Så sparer du både penge på frokost og undgår at smide den riste rest aftensmad ud.
4. Få styr på dit køleskab. Meget mad ender i skraldespanden, fordi man havde overset det i køleskabet inden det blev dårligt. Lad være med at proppe dit køleskab for meget og stil det, der skal bruges først, forrest i køleskabet.
5. Lav tøm-køleskabet-mad en gang om ugen. Lav "reste-tapas" med det, du nu kan finde i køleskabet. Der findes flere hjemmesider, hvor du kan indtaste, hvad du har af råvarer og så finde inspiration til opskrifter.