Gå til hovedindhold

Sådan får du en flot og giftfri have

Giftfrie haver er både vigtige for kvaliteten af vores drikkevand og for biodiversiteten i vores by. Læs med her, hvis du vil have nogle råd til en smuk have - helt uden brug af pesticider.

Indhold

  På Frederiksberg opfordrer vi stærkt haveejere til ikke at bruge gift i deres haver, ligesom kommunen holder vores arealer uden brug af gift. Her på Frederiksberg bor vi nemlig oven på vores drikkevand, så det er vigtigt at sikre kvaliteten af vores drikkevand - både nu og mange år frem! Læs med her, hvis du vil have nogle råd til hvordan man får en flot og giftfri have. 

  Gode råd til den giftfrie have

  En af måderne at undgå brugen af gift i din have er at omfavne den vildere men smukke have og vej, der samtidig skaber mere liv og natur i byen. Desuden er ukrudt og gamle træer gode levesteder for forskellige dyr, blandt andet bier, sommerfugle, biller og edderkopper. Det fremmer biodiversiteten og gør naturen sundere. Du kan også hjælpe biodiversiteten på vej ved at plante bivenlige blomster, der både giver skønhed og mangfoldighed til din have. 

  Begræns ukrudtet:

  • Vælg planter, der dækker jorden og skygger for ukrudtet. Alternativt kan du bruge træ- eller barkflis. 
  • Lug om foråret og når jorden er fugtigt for eksempel lige efter et regnskyl. Så er det meget nemmere at få roden med op. 
  • Hvis du bruger gasbrænder er det vigtigt at ukrudtet kun svitses kortvarigt - det skal ikke brændes helt væk. 
  • Hvis du har fliser, skal de fejes ofte. Helst en gang om ugen. Sørg desuden for at holde fugerne fyldte med fugesand. Rens toppen af fugerne med et fugejern to gange årligt. 
  • Brug ikke salt som ukrudtsmiddel. Det er ikke godt for hverken grundvand, dyr eller planter. 


  Begræns skadedyr: 

  • Bekæmp myrer ved at hælde kogende vand på myrer/myretue.
  • Bekæmp spindemøl ved at rive hul i deres spind med for eksempel en stiv kost. Det giver fuglene adgang til at spise møllene. 
  • Bladlus kan fjernes med en hård stråle fra vandslangen. Mange dyr kan godt lide bladlus, så større biodiversitet i haven hjælper også, ligesom man kan prøve at tiltrække flere småfugle med fuglekasser og foderbræt. Angrebne planter kan vaskes med insektsæbe.

  Flot græsplæne: 

  • Den "perfekte" græsplæne må godt være mangfoldig og give plads til både bellis, mælkebøtter og insekter.
  • Mos bekæmpes i det tidlige forår, når der kommer et par dage med tørt vejr. Mosset tørrer ud, bliver lysere og kan let rives op med en almindelig rive uden at beskadige græsset for meget. Mosset holdes nede ved at give græsset gode vækstbetingelser.  
  • Sæt græsslåmaskinen til at slå græsset fire cm over jorden. Så kan græsplanterne udvikle et bedre rodsystem

  Flere nyheder