PROGRAM GRØNNE DAGE 2023
Grønne Dage blev afholdt d. 16.-17. september på hospitalsgrunden ved Hovedvejen 35, hvor vi sammen var med til at skabe en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Grønne dage foregik over to dage fra lørdag d. 16 september til søndag d. 17 september og var i år lavet i samarbejde med Frederiksberg Forsyning og Det Bæredygtige Forsamlingshus.
Lørdag d. 16. september
Lørdag den 16. september fra kl. 10-16, er du inviteret til vores Bæredygtighedsfestival på hospitalsgrunden ved Hovedvejen 35.
Her kan du blandt andet opleve tankevækkende foredrag med sociolog Rasmus Willig og naturformidler Alexander Holm, deltage i bælgfrugtsbingo, smage insekt-risotto og gå på opdagelse i de mange stande, som giver dig inspiration til at få en mere bæredygtig hverdag.
Alle aktiviteter er gratis, og du kan købe mad og drikke på pladsen.
PROGRAM I TELTET
Kl. 10.30 - 11.15 Hvordan laver man en klimaplan for sin husstand?
Kom med til foredrag ved Jacob Antvorskov fra 2030 Klimafamilie. Han medbringer en 31 år gammel skistøvle, en iPhone fra skuffen, en grim plastlanterne og en masse eksempler fra sin husstand.
Undervejs får du inspiration til helt at undgå engangsting, købe alting brugt og reparere og sælge det igen og meget mere!
Kl. 11.30 - 12.30 Hvorfor har vi en biodiversitetskrise - og kan vi løse den sammen?
Vær med til tankevækkende foredrag om biodiversitet ved naturformidler, biolog og vært af Den Dyriske Time podcast, Alexander Holm. Der bliver inviteret til en inddragende samtale omkring hvad biodiversitet egentlig er for en størrelse, og hvordan vi mærker den.
Kl. 13 - 14 Hvordan vender vi afmagt til spirende håb for fremtiden?
Klimadebatten raser og alle ved der skal gøres noget nu, hvis vi skal nå i mål. Forbrugsadfærden spås til at ændre sig radikalt, og der går derfor ikke lang tid før virksomheder skal til at aflægge et grønt regnskab, hvis de skal overleve, Hvorfor er det så svært og hvad skal der gøres konkret? Rasmus Willig er sociolog og forfatter, og med sit kritiske blik vil han komme med løsninger på hvordan vi accelererer den grønne omstilling.
Kl 14.30 - 15.30 Linse, bønne, ært?
Vi skal spise flere bælgfrugter, men kun lidt over halvdelen af danskerne kender til kikærter, kidneybønner og linser. Tænketanken Frej inviterer derfor til bælgfrugtsbingo og bælgoskop for at hjælpe danskerne med at lære mere om den sunde og klimavenlige fødevare! Kom med til to kreative og legende workshop, der vækker dine sanser og giver inspiration til klimavenlig kost.
Besøgsstande
- Repair Cafe
Reparer ting, frem for bare at kassere og købe nyt. Reducer affald ved at ændre forbrugsmønstre og få viden og lyst til grøn omstilling. Tag gerne et defekt elektronisk device med og få stillet en diagnose, eller få det repareret på selve dagen. - Omklædt
Med Karen fra designværkstedet Omklædt kan du flette din egen flotte nøglering af kasserede t-shirts og lære mere om upcycling af tekstiler. Lær også, hvordan du farver tekstiler med naturens egne farver fx avocado og løg - det er en smuk og skånsom metode. Medbring evt. eget tekstil i lyse farver og af ren bomuld, hør eller uld. - Updropp
Gå på jagt efter brugt elektronik andre har smidt ud - direkte genbrug af husholdningselektronik. Aflever evt. det du ikke selv længere bruger derhjemme og få tips til at undgå elektronikspild. - Dråben i havet
Gør en forskel med holdningsændring til affald og opnå ren by, ren natur og rent hav. Kom på skraldetur kl. 10-14 eller hør fortællingen om projektet ”Havet starter ved risten” og deltag i workshop om miljøangst kl. 14. - Københavns Fødevarefællesskab
Københavns Fødevarefællesskab er en medlemsejet og -drevet indkøbsforening, der tilbyder økologiske, velsmagende, lokalt producerede, og bæredygtige fødevarer i et sæsonbaseret udbud. På dagen sælger KBHFF nogle kolonialvarer, såsom honning, bønner, mel, æblesaft mv. Og hvem ved, måske du også kan deltage i en quiz. - ByBi
Bybierne på Frederiksberg har fløjet på kryds og tværs af kommunens blomsterbede for at samle nektar til årets honninghøst. Deltag i honningceremonien og sig tak til bierne, så må du tage et glas med hjem, og dele med en du holder af. - Frederiksberg Forsyning vand og spildevand:
Hvordan bliver du en mere bæredygtig vandforbruger og spildevandsudleder, og hvad gør forsyningen for klimatilpasning, skybrudssikring og drikkevandskvalitet m.m. - Frederiksberg Forsyning bæredygtig Energi:
Hvordan bliver du en mere bæredygtig energiforbruger, og hvad gør Forsyningen for at mindske CO2-udledning og energispild og øge biodiversiteten. - Genbrugsguiderne/ Afdeling for Cirkulær Økonomi:
Stop tøjspild og bliv klædt på til miljøansvarlige tøjvaner. Kom og se Rachel Kollerups udstilling om bæredygtige tøjvaner Make That Change. Mød Genbrugsguiderne og brug dine sanser, når vi tager et nærmere kig på vores klædeskabs klimaaftryk. - Klimaplanen i Frederiksberg Kommune
I boden for Klimaplanen i Frederiksberg Kommune kan du se en status for CO2-udledningen kommunen, høre om hvordan vi arbejder for at skabe en mere bæredygtig kommune og komme med dine ønsker til, hvordan fremtidens bæredygtige Frederiksberg skal se ud. Du kan også høre om nogle af de projekter, vi arbejder på lige nu og selv dykke ned i nogle af de dilemmaer, der kan være i den grønne omstilling. - Det Bæredygtige Forsamlingshus
Et grønt frirum og mødested, hvor byens borgere og besøgende kan blive klogere på og inspireret til en bæredygtig livsstil både økonomisk, miljømæssigt og socialt. Kom forbi til en snak om bæredygtighed og hør om husets arbejde. Deltag samtidig i konkurrencen om en “bæredygtig bogsamling”.
- Bugging Danmark
Introducerer fremtidens bæredygtige fødevarer i form af spiselige insekter indarbejdet i lækker risotto. Insekter er med deres lave CO2-aftryk en vigtig del af den grønne mad-omstilling. Få en smagsprøve på risottoen - hvis du bliver hooked, kan du købe en større portion. - Ønsk
Økologisk og ansvarligt produceret specialkaffe fra bønderne i bjergene. ØNSK Kaffe kommer fra små familieejede gårde, der dyrker kaffe af højeste kvalitet, imens de værner om det omkringliggende dyre- og planteliv. - FRAK
Hos FRAK kan man slukke tørsten med deres helt unikke Ukrudtbrus. En sodavand, hvis ingredienser er håndplukket, håndjuicet og håndtappet af byens rødder. FRAK er en socialøkonomisk virksomhed, der gør unge mellem 13-17 år fra Københavns udsatte byområder gode til at arbejde.
Søndag d. 17. september
Søndag er dagen, hvor vi går på opdagelse på Frederiksberg med bæredygtighed som kompas! Vi udforsker forskellige hjørner af byen med fokus på bæredygtige initiativer.
Alle aktiviteterne er gratis og det er først til mølle.
Rundvisninger og besøg:
-
- Rundvisning på Frederiksberg Forsynings nye vandværk
Nem Tilmeld - Klimawalk i ZOO Nem Tilmeld
- Byvandring på Hospitalsgrunden - AFLYST
- Besøg Omklædt åbent sy-værksted i Frederiksberg Centret og sy din egen mulepose af brugte bannere
- Rundvisning på Frederiksberg Forsynings nye vandværk
- Rundvisning på Frederiksberg Forsynings nye vandværk.
Kom på unik rundvisning på Frederiksberg Forsynings nye vandværk, der leverer blødgjort vand til hele Frederiksberg. Vandværket er Danmarks og måske Europas eneste højhus-vandværk i fire etager.
· Tidspunkt: 17. sep. Kl. 10-11
· Mødested: Stæhr Johansens Vej 38.
· Rundvisningen er ikke velegnet for børn under 10 år, gangbesværede og personer med højdeskræk.
· Tilmeld dig efter først-til-mølle-princippet – max 30 deltagere
- Klimawalk i ZOO.
Kom med Frederiksberg Forsyning på ”vild” Klimawalk i ZOO. Se eksempler på ZOO’s intelligente vandhåndtering, der er med til at gøre byen robust i forhold til klimaforandringer, og som udnytter vand mere bæredygtigt til stor glæde for dyr og mennesker.
· Tidspunkt: 17. sep. Kl. 12-13
· Mødested: ved ZOO’s hovedindgang, hvor billet udleveres.
· Tilmeld dig efter først-til-mølle-princippet – max 30 deltagere
- Byvandring på Hospitalsgrunden - AFLYST
Med stadsgartner Stine Poulsen på byvandring på Hospitalsgrunden. Bliv b.la. klogere på træernes liv, bynatur og biodiversitet på Frederiksberg Hospital. Deltag i en byvandring og hør om hospitalets gamle træer, Frederiksberg Kommunes arbejde med bynatur, biodiversitet og grønne tiltag i klimatilpasning med afsæt i hospitalets fremtidige udvikling.
· Tidspunkt: Kl. 14-15
· Mødested: ved hovedindgangen til hospitalsgrunden, Nordre Fasanvej 57
· Tilmeld dig her efter først-til-mølle-princippet – max 25 deltagere
- Besøg Omklædt åbent sy-værksted i Frederiksberg Centret
Kom til åbent sy-værksted i Frederiksberg Centret. Her kan du sy din egen mulepose af brugte facade/indendørs bannere.
· Søndag 17. september kl. 10.30-12 og 12.30-14.
· Læs mere på frbcshopping.dk
· Workshoppen bliver afholdt af Karen fra designværkstedet @omklædt og kræver ikke tilmelding.
Følg med på Facebook - Grønne Dage - Sammen om det bæredygtige liv